Składniki:
ryż 3 woreczki po 100 gram,
olej rzepakowy 4 łyżki,
cebula 1 sztuka większa,
pieczarki 12 sztuk średnie,
jajka 10 sztuk "L",
tarta bułka 1 szklanka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżeczki,
jajka 1 sztuka "L",
natka pietruszki 1 pęczek,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
Ugotować ryż 15 minut w osolonej wodzie i dobrze odcedzić na sitku z wody.
Na oleju podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody z pieczarek, co jakiś czas zamieszać, wystudzić.
Ugotowane jajka na twardo, obrać ze skorupki i przecisnąć przez kratkę do jajek,warzyw do pieczarek.
Dodać ryż z sitka, tartą bułkę, kucharka, jajko, posiekaną natkę pietruszki, pieprz mielony i wszystko dokładnie wyrobić.
Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować nie za duże i nie za grube kotlety, kłaść na gorący olej na patelni.
Smażyć z każdej strony smażyć na rumiano na średnim ogniu, tak z 3-4 mi nuty na każdej stronie, usmażone odkładać na talerz i smażyć kolejną porcję, w razie potrzeby dodać olej na patelnię - bez mięsne kotlety jajeczne z pieczarkami i ryżem, nam smakują lepiej od mięsnych i chętnie w podobnym stylu kotlety smażę, są dobre na ciepło ale nam smakują na zimno np. z sosem czosnkowym na jogurcie..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz