12.02.2023

kotlety ryżowe z pieczarkami i jajkami...

Składniki:
ryż 3 woreczki po 100 gram, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka większa, pieczarki 12 sztuk średnie, jajka 10 sztuk "L", tarta bułka 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", natka pietruszki 1 pęczek, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba


Ugotować ryż 15 minut w osolonej wodzie i dobrze odcedzić na sitku z wody.

Na oleju podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody z pieczarek, co jakiś czas zamieszać, wystudzić.

Ugotowane jajka na twardo, obrać ze skorupki i przecisnąć przez kratkę do jajek,warzyw do pieczarek.

Dodać ryż z sitka, tartą bułkę, kucharka, jajko, posiekaną natkę pietruszki, pieprz mielony i wszystko dokładnie wyrobić.

Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować nie za duże i nie za grube kotlety, kłaść na gorący olej na patelni.

Smażyć z każdej strony smażyć na rumiano na średnim ogniu, tak z 3-4 mi nuty na każdej stronie, usmażone odkładać na talerz i smażyć kolejną porcję, w razie potrzeby dodać olej na patelnię - bez mięsne kotlety jajeczne z pieczarkami i ryżem, nam smakują lepiej od mięsnych i chętnie w podobnym stylu kotlety smażę, są dobre na ciepło ale nam smakują na zimno np. z sosem czosnkowym na jogurcie..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!