Składniki:
podudzia kurczaka bez kości 6 sztuk,
woda 1/2 litra + 1 kostka rosołowa,
boczek parzony 12 plastrów,
papryka słodka 1 łyżka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
wykałaczki 6 sztuk,
olej rzepakowy 4 łyżki
Wlać wodę do garnuszka, dodać kostkę rosołową i podudzia kurczaka podgotować z 20 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu, następnie wyjąć z wody i je wystudzić, wywar wykorzystać np. do zupy.
Na talerzu układać po 2 plastry boczku parzonego obok siebie, papryki ostrą i słodką wymieszać i posypać papryką, położyć podudzie kurczaka i zawijać ciasno, wykałaczką spiąć.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść roladki i smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.
Podawać do ziemniaków z surówką lub z pieczywem i sosem np. czosnkowym- bardzo dobry pomysł na podanie podudzi kurczaka jako roladki, wcześniej podgotowane i wystudzone owijane boczkiem są szybko gotowe........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz