19.01.2023

podudzia kurczaka boczkiem owijane...

Składniki:
podudzia kurczaka bez kości 6 sztuk, woda 1/2 litra + 1 kostka rosołowa, boczek parzony 12 plastrów, papryka słodka 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, wykałaczki 6 sztuk, olej rzepakowy 4 łyżki


Wlać wodę do garnuszka, dodać kostkę rosołową i podudzia kurczaka podgotować z 20 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu, następnie wyjąć z wody i je wystudzić, wywar wykorzystać np. do zupy.

Na talerzu układać po 2 plastry boczku parzonego obok siebie, papryki ostrą i słodką wymieszać i posypać papryką, położyć podudzie kurczaka i zawijać ciasno, wykałaczką spiąć.

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść roladki i smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.

Podawać do ziemniaków z surówką lub z pieczywem i sosem np. czosnkowym- bardzo dobry pomysł na podanie podudzi kurczaka jako roladki, wcześniej podgotowane i wystudzone owijane boczkiem są szybko gotowe........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!