Składniki:
golonka wieprzowa 2 sztuki średnie / ok 70 dag jedna,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 6 sztuk,
kminek ziarenka 1 łyżeczka,
kostka rosołowa 2 sztuki,
woda 2 szklanki,
papryka słodka 1 łyżka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
mąka pszenna 3 łyżki
Golonki średniej wielkości oczyścić z włosa, (opalić nad ogniem lub wyciąć ostrym nożykiem), opłukać pod zimną wodą.
Kiszoną kapustę pokroić drobniej - ja nożyczkami kroję od razu w garnku a jeśli jest zbyt kwaśna to wypłukać raz lub dwa w zimnej wodzie, na kapuście położyć golonki, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, wlać wodę i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować z 75 minut - jeśli są większe to wydłużyć czas gotowania o 20 minut.
Gdy ciśnienie spadnie z szybkowara otworzyć i wyjąć golonki, jeśli jest za dużo wywaru to można odlać z kapusty.
Do kapusty wsypać paprykę słodką, zagotować.
Do kapusty dodać pieprz mielony, wsypać mąkę pszenna i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty, Kapustę podać z golonką można też i samą zjeść do pieczywa lub do ziemniaków, kaszy - bardzo smaczne golonki wieprzowe gotowane na kapuście kiszonej w szybkowarze, są delikatne, kruche, aromatyczne i smakują na obiad i na kolację.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz