Składniki:
truskawki duże 800 gram,
galaretka truskawkowa 2 opakowania + woda gorąca 900 ml
twaróg waniliowy 1 kg wiaderko,
śmietana 30% zimna 200 gram,
żelatyna deserowa (bez przypraw) 3 łyżki + gorąca 3/4 szklanki,
herbatniki 150 gram
Galaretki wymieszać w 900 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia.
Duże truskawki obrać z szypułek, na durszlaku pod zimną wodą szybko opłukać, nożykiem odciąć czubki po szypułkach i truskawki przekroić na 3 plastry.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić, do pojemnika dodać twaróg waniliowy (cukier nie potrzebny) z wiaderka, dodać śmietanę i mikserem wszystko utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach.
Wsypać połowę truskawek i mikserem utrzeć z masą serową, na koniec w trakcie ucierania wlać wystudzoną żelatynę i wymieszać szybko z masą serową.
Keksówka silikonowa 24 cm, postawić na talerzu płaskim, na dnie formy podwójnie rozłożyć herbatniki, wyłożyć masę serową, wygładzić wierzch i delikatnie powciskać resztę truskawek, schować do lodówki na godzinę.
Sernik wyjąć z lodówki, delikatnie odsunąć boki keksówki od sernika i wlać w te miejsca lekko stężałą galaretkę, sernik podniesie się wyżej, schować do lodówki najlepiej na całą noc - bardzo łatwy, tani i bardzo smaczny sernik na zimno truskawkowy z herbatnikami i z dużą ilością galaretki........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz