Składniki:
fasola perłowa 1 kg,
woda 2 litry do gotowania,
kostka rosołowa 2 sztuki,
jałowiec 4 sztuki,
ziele angielskie 3 sztuki,
liść laurowy 2 sztuki
olej rzepakowy 10 łyżek,
kiełbasa toruńska 4 sztuki długie,
cebula 2 sztuki średnie,
czosnek 1/2 główki,
przecier pomidorowy 1 kartonik,
sól 1 łyżeczka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
majeranek 4 łyżki
Fasolę opłukać i zalać wodą zimną, moczyć całą noc, przed gotowaniem wodę z moczenia wylewam, fasolę wsypać do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy, kostkę rosołową, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 40 minut, w szybkowarze wystudzić (gotuję wieczorem na następny dzień do przygotowania), fasola jest miękka.
W garnku na oleju usmażyć drobno pokrojoną kiełbasę obraną z flaka, wsypać drobno pokrojoną cebulę, czosnek z praski wyciśnięty, smażyć do złocistej cebuli.
Wlać przecier pomidorowy z kartonika, smażyć mieszając z 3 minuty.
Wlać z wywarem ugotowaną fasolę, zagotować.
Wsypać majeranek, sól, paprykę ostrą, wymieszać i gotować z 2 minuty.
Garnek zdjąć z ognia, zostawić na 30 minut aby fasola nabrała smaku, podawać z pieczywem, ziemniakami - fasolę bardzo lubimy i często ją gotuję w różnych wersjach smakowych, fasola ugotowana w szybkowarze i potem z różnymi składnikami połączona to smak wyjątkowy..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz