22.04.2022

szybkowar- fasola z kiełbasą w pomidorach...

Składniki:
fasola perłowa 1 kg, woda 2 litry do gotowania, kostka rosołowa 2 sztuki, jałowiec 4 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 2 sztuki

olej rzepakowy 10 łyżek, kiełbasa toruńska 4 sztuki długie, cebula 2 sztuki średnie, czosnek 1/2 główki, przecier pomidorowy 1 kartonik, sól 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, majeranek 4 łyżki


Fasolę opłukać i zalać wodą zimną, moczyć całą noc, przed gotowaniem wodę z moczenia wylewam, fasolę wsypać do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy, kostkę rosołową, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 40 minut, w szybkowarze wystudzić (gotuję wieczorem na następny dzień do przygotowania), fasola jest miękka.

W garnku na oleju usmażyć drobno pokrojoną kiełbasę obraną z flaka, wsypać drobno pokrojoną cebulę, czosnek z praski wyciśnięty, smażyć do złocistej cebuli.

Wlać przecier pomidorowy z kartonika, smażyć mieszając z 3 minuty.

Wlać z wywarem ugotowaną fasolę, zagotować.

Wsypać majeranek, sól, paprykę ostrą, wymieszać i gotować z 2 minuty.

Garnek zdjąć z ognia, zostawić na 30 minut aby fasola nabrała smaku, podawać z pieczywem, ziemniakami - fasolę bardzo lubimy i często ją gotuję w różnych wersjach smakowych, fasola ugotowana w szybkowarze i potem z różnymi składnikami połączona to smak wyjątkowy..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!