21.03.2022

szybkowar- gołąbki z włoskiej kapusty...

Składniki:
kapusta włoska 2 główki średnie, ryż 3 woreczki, mielona łopatka 60 dag, jajka 2 sztuki "M", kucharek 3 łyżki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 4 sztuki, cebula 2 sztuki średnie + 4 łyżki oleju + 1 łyżeczka cukru

sos: wywar z gołąbków, woda 3 szklanki, przecier pomidorowy 100 gram, śmietana 12% 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, sól do smaku


Z kapusty włoskiej wydrążyć głąb, włożyć do wrzącej wody z olejem (lepiej liście schodzą z główki) główkę kapusty i ściągać liście kapusty, z wystudzonych liści ściąć na płasko gruby nerw.

Ryż ugotować w nie solonej wodzie, odlać na durszlak, wsypać do miski, dodać jajka, mieloną łopatkę, pieprz mielony czarny i ziołowy, kucharka, podsmażoną na oleju z cukrem pokrojoną cebulę, wszystko ręką dobrze wyrobić do połączenia składników.

Na każdy liść nakładać łyżką porcję farszu i ciasno zawijać w rulony.

Na patelni na oleju gorącym podsmażać z każdej strony gołąbki.

Do szybkowara włożyć rozkładane sitko (nie przypali się kapusta), układać w szybkowarze gołąbki, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 25 minut, dobrze gołąbki wystudzić, wyjąć na talerz, wywar przelać do mniejszego garnka, dodać przecier pomidorowy, mąkę, śmietanę, wodę i mieszać rózgą do zagęszczenia sosu - gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara są delikatne, aromatyczne, szybko gotowe, aby je wyjąć z szybkowara gotuję wieczorem aby do rana dobrze wystygły, zimne przy wyjmowaniu są całe, ciepłe się rozwalają, z wywaru pyszny sos.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!