Składniki:
ciasto kruche: mąka tortowa 3 szklanki,
palma miękka 200 gram,
cukier 1/2 szklanki,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
kakao 3 łyżki
sernik: jajka 4 sztuki "XL",
cukier 3 łyżki,
ser waniliowy 1kg wiaderko,
śmietana 30% 200 gram,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 3 łyżki,
skórka pomarańczowa z 3 pomarańczy,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa= do misy robota wbić 4 jajka, wsypać cukier i ubijać do białości z 3 min uty na najwyższych obrotach.
Dodać ser z wiaderka, śmietanę, budyń, kaszkę manną, skórki pomarańczowe (sparzone, cienko obrane skórki pokroić na wiórki, na patelni z cukrem podsmażać z 5 minut, wystudzić), tylko połączyć składniki na średnich obrotach.
Z podanych składników zrobić kruche ciasto, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dnie wylepić ciasto, nakłuć widelcem, wylać masę serową.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 60 minut, sernik mocno wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest po upieczeniu lekki jak ptasie mleczko, skórka pomarańczowa nadaje chrupkości, sernik na każdą okazję i bez okazji...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz