Składniki:
udka kurczaka 6 sztuk duże,
przyprawa pikantna do kurczaka 1 opakowanie,
tymianek suszony 1/2 opakowania,
sól 2 łyżeczki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cebula 8 sztuk średnie
Duże udka kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć kuperki, nadmiar tłuszczu, w misce wymieszać przyprawę pikantną do kurczaka z olejem, tymiankiem, solą i mocno natrzeć kurczaka z każdej strony.
Na dnie brytfanny rozsypać talarki cebuli, ułożyć na cebuli udka.
Brytfannę przykryć pokrywką, piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół około 35 minut, następnie w 190C piec jeszcze z 30 minut.
Następnie zdjąć pokrywkę i na termoobiegu, (przypiecze się i odparuje płyn) piec 10-15 minut - kurczak z piekarnika pieczony w brytfannie jest mało pracochłonnym daniem, kurczak smakuje i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz