24.03.2022

pyszne filety leszcza smażone na patelni...

Składniki:
leszcz świeży około 2,5 kg, przyprawa do ryb 1/2 opakowania, sok z 1 cytryny, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól 3/4 łyżeczki, mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba


Świeżego leszcza oczyścić z wnętrzności, zeskrobać łuski, opłukać i wyfiletować na d wa płaty, usunąć ości-z reszty ryby po filetowaniu ugotowałam zupę.

Płaty pokroić na mniejsze porcje, opłukać w zimnej wodzie , osuszyć ręcznikiem papierowym.

Filety skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą do ryb i pieprzem mielonym, solą, schować do lodówki na godzinę.

Na gorącym oleju smażyć obtoczone w mące filety na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.

Usmażone filety odłożyć na talerz, smażyć następne porcje ryby - filety świeżego leszcza delikatnie przyprawione przyprawą do ryb i smażone na patelni są doskonałe na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!