5.01.2022

szybka zupa pomidorowa na maśle...

Składniki:
pomidory 2 kg mocno dojrzałe, masło 100 gram, cebula 1 sztuka mniejsza, ząbki czosnku 4 sztuki, woda 3 szklanki, sól 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, oregano 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek


Bardzo dojrzałe, miękkie pomidory sparzyć w misce gorącą wodą, przelać zimną, odkroić brzydkie kawałeczki, wsypać do dzbanka blendera i zmiksować, u mnie na 3 razy.

W garnku na maśle zeszklić cebulę drobno pokrojoną posypaną cukrem, ząbki czosnku na złoty kolor.

Do cebuli wlać pomidory(można zamiast pomidorów wlać 2 litry soku pomidorowego), dolać wodę i gotować z 10 minut.

Do smaku wsypać sól, pieprz czarny mielony, oregano, posiekany koperek, podawać samą do picia lub z makaronem, ryżem - ta zupa jest bardzo smaczna, szybka, tylko świeże pomidory, masło, cebulka i czosnek, jest do picia lub do makaronu,ryżu........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!