24.01.2022

ciasto śliwkowe z orzechową kruszonką...

Składniki:
jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, palma 250 gram miękka, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 1 kg

kruszonka orzechowa: mąka tortowa 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, palma 100 gram miękka, orzeszki ziemne bez soli 100gram


Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika dodać palmę miękką, cukier, cukier wanilinowy, jajka i mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.

Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Trzy keksówki silikonowe 20 cm (wolę piec w mniejszych formach z dużą ilością owoców, w dużej zdarza się na środku ciasta zakalec), ciasto rozsmarować łyżką w formach.

Na wierzchu poukładać gęsto wypestkowane śliwki (małe śliwki w całości, duże połówki osobno skórką do dołu) delikatnie przycisnąć w ciasto.

Z podanych składników (orzeszki ziemne bez soli w rozdrabniaczu zmiksowałam) mikserem utrzeć kruszonkę.

Posypać kruszonką śliwki, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, przed podaniem można posypać pudrem cukrem - wyjątkowe w smaku ciasto ucierane mocno śliwkowe z kruszonką orzechową, łatwe, szybkie i na każdą okazję........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!