Składniki:
golonki wieprzowe 2 sztuki większe ,
woda 4 szklanki,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 3 sztuki,
kucharek 2 kostki
szynka świeża bez kości 50 dag,
mąka pszenna 2 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
smalec 1 łyżka,
cebula 1 sztuka większa,
czosnek 1 główka
kapusta kiszona 1,5 kg,
kapusta biała 1/2 główki małej,
podgrzybki suszone 1 szklanka,
śliwki wędzone bez pestek 100 gram,
wywar z golonek,
ziarna pieprzu 1 łyżka,
cukier do smaku 2 łyżki
Do szybkowara włożyć oczyszczoną z włosia golonki, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać wodę 4 szklanki, po zasyczeniu pary gotować 60 minut, wystudzone golonki wyjąć z szybkowara na talerz, wywar z szybkowara wylać do naczynia, zostawić.
Grzyby suszone podgrzybki moczyć w letniej wodzie, kapustę drobno pokroić, kiszoną kapustę pokroić.
Świeżą szynkę pokroić w kostkę, obsypać mąką, w garnku szybkowara na smalcu podsmażyć mięso, wsypać paprykę, dodać pokrojoną cebulę, cały czosnek, podsmażać z 5 minut, co jakiś czas zamieszać, czosnek wyjąć i rozgnieść widelcem, łuski wyrzucić, czosnek dodać do mięsa.
Do mięsa wsypać obie kapusty, śliwki suszone, ziarna pieprzu, wlać grzyby z wywarem, wlać wywar z golonek, wymieszać.
Szybkowar zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 30 minut, kapustę można do smaku doprawić cukrem - smaczne, sycące, pożywne danie, golonka z kapustą smakuje idealnie, ale można zjeść osobno golonkę i kapustę jako samodzielne dania.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz