14.12.2021

szybkowar-smaczna golonka z kapustą...

Składniki:
golonki wieprzowe 2 sztuki większe , woda 4 szklanki, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kucharek 2 kostki

szynka świeża bez kości 50 dag, mąka pszenna 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka większa, czosnek 1 główka

kapusta kiszona 1,5 kg, kapusta biała 1/2 główki małej, podgrzybki suszone 1 szklanka, śliwki wędzone bez pestek 100 gram, wywar z golonek, ziarna pieprzu 1 łyżka, cukier do smaku 2 łyżki


Do szybkowara włożyć oczyszczoną z włosia golonki, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać wodę 4 szklanki, po zasyczeniu pary gotować 60 minut, wystudzone golonki wyjąć z szybkowara na talerz, wywar z szybkowara wylać do naczynia, zostawić.

Grzyby suszone podgrzybki moczyć w letniej wodzie, kapustę drobno pokroić, kiszoną kapustę pokroić.

Świeżą szynkę pokroić w kostkę, obsypać mąką, w garnku szybkowara na smalcu podsmażyć mięso, wsypać paprykę, dodać pokrojoną cebulę, cały czosnek, podsmażać z 5 minut, co jakiś czas zamieszać, czosnek wyjąć i rozgnieść widelcem, łuski wyrzucić, czosnek dodać do mięsa.

Do mięsa wsypać obie kapusty, śliwki suszone, ziarna pieprzu, wlać grzyby z wywarem, wlać wywar z golonek, wymieszać.

Szybkowar zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 30 minut, kapustę można do smaku doprawić cukrem - smaczne, sycące, pożywne danie, golonka z kapustą smakuje idealnie, ale można zjeść osobno golonkę i kapustę jako samodzielne dania.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!