moździerz: kolendra, pieprz syczuański ziarnisty po 1 łyżeczce, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki
sól 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, syrop wiśniowy 2 łyżki, żelatyna 5 łyżeczek+woda 1 szklanka
W garnku na oleju zeszklić na złocisto pokrojoną cebulę posypaną cukrem, ząbki czosnku, wsypać obsypaną mąką wątróbkę, wymieszać z cebulą, w moździerzu utłuc nie za drobno ziarna pieprzu syczuańskiego, kolendry, ziela angielskiego, liścia laurowego, wsypać do wątróbki, dodać sól, pieprz mielony i dusić z 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Do wątróbki wlać syrop wiśniowy, wymieszać wszystko.
Do wątróbki wlać rozpuszczoną w gorącej wodzie przegotowanej żelatynę, wymieszać i zdjąć z ognia garnek.
Pałką blendera zmiksować wątróbkę.
Keksówka silikonowa 20 cm i miska mała, wątróbkę wylać do keksówki i miski, schować do lodówki najlepiej na całą noc - bardzo łatwy, szybki, prosty w wykonaniu pasztet z wątróbek kurczaka, jest lekki, dobrze się smaruje i do pieczywa jest doskonały.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz