19.12.2021

smaczny, łatwy pasztet z wątróbek kurczaka bez pieczenia...

Składniki:
wątróbka kurczaka 1,5 kg, cebula 1 sztuka duża+1 łyżeczka cukru, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 1/2 szklanki

moździerz: kolendra, pieprz syczuański ziarnisty po 1 łyżeczce, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki

sól 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, syrop wiśniowy 2 łyżki, żelatyna 5 łyżeczek+woda 1 szklanka


W garnku na oleju zeszklić na złocisto pokrojoną cebulę posypaną cukrem, ząbki czosnku, wsypać obsypaną mąką wątróbkę, wymieszać z cebulą, w moździerzu utłuc nie za drobno ziarna pieprzu syczuańskiego, kolendry, ziela angielskiego, liścia laurowego, wsypać do wątróbki, dodać sól, pieprz mielony i dusić z 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem.

Do wątróbki wlać syrop wiśniowy, wymieszać wszystko.

 

Do wątróbki wlać rozpuszczoną w gorącej wodzie przegotowanej żelatynę, wymieszać i zdjąć z ognia garnek.

 

Pałką blendera zmiksować wątróbkę. 

 

Keksówka silikonowa 20 cm i miska mała, wątróbkę wylać do keksówki i miski, schować do lodówki najlepiej na całą noc - bardzo łatwy, szybki, prosty w wykonaniu pasztet z wątróbek kurczaka, jest lekki, dobrze się smaruje i do pieczywa jest doskonały.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!