Składniki:
śliwki 1 kg,
jajka 8 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
palma 200 gram miękka,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki,
olejek migdałowy 1/2 pojemniczka,
cukier puder - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wbić jajka, cukier wsypać, dodać miękką palmę i mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty, masa ma być grudkowata.
Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia, wlać olejek migdałowy 1/2 pojemniczka i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, gęsto poukładać połówki śliwek.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut.
W formie ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane, które zawsze się udaje, idealna baza do wielu różnych owoców........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz