29.12.2021

łatwe ciasto ucierane ze śliwkami z nutą migdałową...

Składniki:
śliwki 1 kg, jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, palma 200 gram miękka, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki, olejek migdałowy 1/2 pojemniczka, cukier puder - ile potrzeba


Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wbić jajka, cukier wsypać, dodać miękką palmę i mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty, masa ma być grudkowata.

Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia, wlać olejek migdałowy 1/2 pojemniczka i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, gęsto poukładać połówki śliwek.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut.

W formie ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane, które zawsze się udaje, idealna baza do wielu różnych owoców........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!