Składniki:
jajka 8 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
twaróg sernikowy 1 kg wiaderko,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
kasza manna 2 łyżki,
rodzynki 100 gram,
korzenne herbatniczki 200 gram,
cukier puder - ile potrzeba
Całe jajka, cukier utrzeć mikserem na kogel-mogel do białości.
Do jajek dodać twaróg z wiaderka, wsypać budyń, kaszkę manną i mikserem połączyć składniki.
Do masy serowej wsypać miękkie rodzynki, jeśli są mocno twarde to wcześniej je zalać wrzątkiem na 5 minut i odcedzić na sitku, masę mikserem wymieszać.
Formy silikonowe keksówki 22x11 cm, na dnie poukładać 2 warstwy herbatniczków, wlać masę serową, wygładzić wierzch łyżką.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut do suchego patyczka, w formach serniki dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszny, lekki, wilgotny sernik z rodzynkami na korzennych herbatniczkach, sernik jest aromatyczny, pachnący.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz