4.02.2020

sernik rodzynkowy na korzennych herbatniczkach...

Składniki:

jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, twaróg sernikowy 1 kg wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, rodzynki 100 gram, korzenne herbatniczki 200 gram, cukier puder - ile potrzeba


Całe jajka, cukier utrzeć mikserem na kogel-mogel do białości.

Do jajek dodać twaróg z wiaderka, wsypać budyń, kaszkę manną i mikserem połączyć składniki.

Do masy serowej wsypać miękkie rodzynki, jeśli są mocno twarde to wcześniej je zalać wrzątkiem na 5 minut i odcedzić na sitku, masę mikserem wymieszać.

Formy silikonowe keksówki 22x11 cm, na dnie poukładać 2 warstwy herbatniczków, wlać masę serową, wygładzić wierzch łyżką.

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut do suchego patyczka, w formach serniki dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszny, lekki, wilgotny sernik z rodzynkami na korzennych herbatniczkach, sernik jest aromatyczny, pachnący.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!