5.01.2020

łatwe, smaczne kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką...

Składniki:

mąka pszenna w tym 2 szklanki mąki krupczatki = 534 gram, żółtka 3 sztuki "L", margaryna zimna 150 gram, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śliwki 1 kg


Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną razem z mąką krupczatką.

Dodać kawałki zimnej margaryny, cukier, cukier wanilinowy, żółtka.

Siekaczką do ciasta kruchego połączyć dokładnie wszystkie składniki ciasta, z ciasta kawałek odciąć na kruszonkę, zawiną w woreczek i schować do zamrażarki na 20 minut.

Umyte śliwki wypestkować i połówki śliwek skórką do dołu poukładać na cieście.

Umyte śliwki wypestkować i połówki śliwek skórką do dołu poukładać na cieście.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, wystudzić i pokroić na porcje - bardzo proste, szybkie, łatwe i smaczne ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką, jest aromatycznie pachnące.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!