groch łuskany połówki 50 dag,
woda do gotowania grochu 2,5 litra,
kapusta kiszona 60 dag,
ziele angielskie 2 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
cukier 1 łyżka,
olej rzepakowy 4 łyżki,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
majeranek 1 łyżka
groch łuskany połówki namoczyć w zimnej wodzie na całą noc
kapustę kiszoną drobniej pokroić, dodać do garnka, wlać wodę do zakrycia kapusty i zagotować, wsypać ziele angielskie, liść laurowy, wsypać cukier, wlać olej rzepakowy i gotować do miękkości kapusty, woda odparuje i nie dolewać do kapusty nowej wody
z grochu namoczonego odlać wodę, opłukać i wsypać, wlać wody i zagotować na "al dente" aby połówki grochu się nie rozgotowały, powinno zostać trochę wody z gotowania
wszystko dodać do ugotowanej kapusty, na średnim ogniu mieszając zagotować, do smaku przyprawić kucharkiem, pieprzem majerankiem - groch z kapustą to ulubiona potrawa na Wigilijnym stole mojego męża, mi też smakuje ale mężowi bardziej i sam zjada z apetytem...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz