1.01.2019

groch z kapustą...

Składniki:


groch łuskany połówki 50 dag, woda do gotowania grochu 2,5 litra, kapusta kiszona 60 dag, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, cukier 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 1 łyżka

groch łuskany połówki namoczyć w zimnej wodzie na całą noc

kapustę kiszoną drobniej pokroić, dodać do garnka, wlać wodę do zakrycia kapusty i zagotować, wsypać ziele angielskie, liść laurowy, wsypać cukier, wlać olej rzepakowy i gotować do miękkości kapusty, woda odparuje i nie dolewać do kapusty nowej wody

z grochu namoczonego odlać wodę, opłukać i wsypać, wlać wody i zagotować na "al dente" aby połówki grochu się nie rozgotowały, powinno zostać trochę wody z gotowania

wszystko dodać do ugotowanej kapusty, na średnim ogniu mieszając zagotować, do smaku przyprawić kucharkiem, pieprzem majerankiem - groch z kapustą to ulubiona potrawa na Wigilijnym stole mojego męża, mi też smakuje ale mężowi bardziej i sam zjada z apetytem...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!