wątroba z kozy ok. 1 kg,
mleko 1/2 litra do moczenia,
mąka pszenna 1/2 szklanki,
smalec 3 łyżki,
papryka ostra 3/4 łyżeczki,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
cebula 4 sztuki średnie,
woda 2 szklanki,
majeranek 1 łyżka,
przyprawa w płynie - do smaku,
sól - do smaku
z wątroby koziej powycinać żyłki, tłuszczyk, opłukać i w misce zalać mlekiem, zostawić na kilka godzin lub na noc w lodówce, wylać na durszlak, opłukać wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 1 cm plastry, obsypać mąką i na gorącym smalcu (mój domowy ze skwarkami) zrumienić z każdej strony
wsypać pokrojoną w piórka obraną cebulę do wątróbki, wymieszać i podsmażać z 5 minut
wlać wodę, dodać paprykę ostrą, pieprz ziołowy, majeranek, wymieszać i dusić z 15 minut bez przykrycia co jakiś czas zamieszać
SURÓWKA Z PAPRYKI: 5-6 papryk, cukier 2 łyżeczki, sól 1 łyżka, ocet jabłkowy 1 łyżka, olej rzepakowy 5 łyżek, cynamon 1 szczypta, cebula 1 średnia pokrojona w kostkę - papryki pokroić w paski, posypać solą i odstawić na 30 minut, odcisnąć wodę z papryki i dać do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać
na koniec dodać przyprawę w płynie, posolić do smaku wątróbkę na talerzu, podawać z ziemniakami i surówką - wątróbka z kozy jest bardzo delikatna, soczysta, krucha, pierwszy raz ją przyrządzałam i jadłam i polecam smakoszom podrobów...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz