kapusta kiszona 1 kg,
kostka rosołowa 2 sztuki,
olej 1 łyżeczka,
cukier 2 łyżki,
makaron łazanki 1 opakowanie,
smalec 3 łyżki,
boczek wędzony 20 dag,
wędlina 30 dag,
cebula 2 sztuki,
czosnek 6 ząbków,
papryka słodka 1 łyżka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
majeranek 2 łyżki
kiszoną kapustę pokroić drobniej, zalać w garnku wodą i gotować z dodatkiem cukru, kostki rosołowej do miękkości, powinno zostać trochę wody w kapuście, makaron ją wchłonie po dodaniu
boczek wędzony, wędlinę (użyłam końcówkę szynki staropolskiej), cebulę pokrojoną na smalcu podsmażyć, pod koniec dodać czosnek z praski, paprykę słodką, pieprz mielony i majeranek, dodać do kapusty i zagotować
makaron łazanki ugotować w nie osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oleju, nie skleja się i wylać na durszlak
makaron dodać do kapusty i wymieszać - makaron łazanki to najlepsze danie na jesienne i zimowe chłodne dni, danie jest rozgrzewające, sycące.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz