4.12.2018

smaczna wątróbka z kozy i surówka z papryki...

Składniki:


wątroba z kozy ok. 1 kg, mleko 1/2 litra do moczenia, mąka pszenna 1/2 szklanki, smalec 3 łyżki, papryka ostra 3/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, cebula 4 sztuki średnie, woda 2 szklanki, majeranek 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku, sól - do smaku

z wątroby koziej powycinać żyłki, tłuszczyk, opłukać i w misce zalać mlekiem, zostawić na kilka godzin lub na noc w lodówce, wylać na durszlak, opłukać wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 1 cm plastry, obsypać mąką i na gorącym smalcu (mój domowy ze skwarkami) zrumienić z każdej strony

wsypać pokrojoną w piórka obraną cebulę do wątróbki, wymieszać i podsmażać z 5 minut

wlać wodę, dodać paprykę ostrą, pieprz ziołowy, majeranek, wymieszać i dusić z 15 minut bez przykrycia co jakiś czas zamieszać

SURÓWKA Z PAPRYKI: 5-6 papryk, cukier 2 łyżeczki, sól 1 łyżka, ocet jabłkowy 1 łyżka, olej rzepakowy 5 łyżek, cynamon 1 szczypta, cebula 1 średnia pokrojona w kostkę - papryki pokroić w paski, posypać solą i odstawić na 30 minut, odcisnąć wodę z papryki i dać do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać

na koniec dodać przyprawę w płynie, posolić do smaku wątróbkę na talerzu, podawać z ziemniakami i surówką - wątróbka z kozy jest bardzo delikatna, soczysta, krucha, pierwszy raz ją przyrządzałam i jadłam i polecam smakoszom podrobów...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!