drożdże świeże 5 dag,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 4 sztuki,
mąka tortowa 55 dag,
mleko letnie 1 szklanka,
stopione masło lub margaryna 5 dag,
śliwki 50 dag
drożdże wkruszyć do misy robota, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mąkę przesianą z solą, wbić jajka, wlać letnie mleko i od razu wyrabiać ciasto bez zaczynu, ciasto hakiem wyrabiać z 5 minut
wlać stopiony tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 3 minuty, posypać trochę mąką po wierzchu, nakryć talerzem misę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę
forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto ręką parę razy wyrobić i wyłożyć do formy, poukładać połówki śliwek
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie wystudzić - drożdżowe ciasto ze śliwkami jest bardzo aromatyczne, smaczne, delikatne i smakuje na każdą okazję...........SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
uwielbiam drożdżówkę
Prześlij komentarz