woda 2 ,5 litra,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki,
gałka muszkatołowa 2 szczypty,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
sól - ile potrzeba,
wywar z grzybów zamrożony 1 litr,
podgrzybki zamrożone 70 dag, smalec domowy ze skwarkami 2 łyżki,
suszone prawdziwki 1 szklanka,
śmietana 18% 200 ml,
woda 1 szklanka,
mąka pszenna 3 łyżki,
makaron kokardki 250 gram
do garnka wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu lub na tarce startej i zagotować
dodać zamrożoną porcję wywaru grzybowego, porcję zamrożonych podgrzybków, porcję suszonych prawdziwków
dodać łyżkę domowego smalcu ze skwarkami i gotować z 40 minut na średnim ogniu
dodać sól, gałkę muszkatołową, pieprz zmielony, śmietanę wymieszać z wodą i mąką i wlać do zupy, zagotować do zagęszczenia zupy mieszając
podać z ugotowanym makaronem np. kokardki - zawsze zamrażam wodę z obgotowywania grzybów takich jak prawdziwki, podgrzybki, które po obgotowaniu robię jako marynowane, oczywiście też przy sortowaniu grzybów do suszenia część też po obgotowaniu zamrażam i jest pyszna zupa grzybowa lub inne potrawy z dodatkiem tych grzybów czy wywaru..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz