Składniki:
drożdże świeże 7 dag,
cukier 3/4 szklanki,
mąką tortowa 70 dag,
mleko letnie 1,5 szklanki,
masło stopione 7 dag,
sól - szczypta,
jajka 5 sztuk,
śliwki 60 dag
kruszonka: 10 dag cukru, 12,5 dag miękkie masło, 150 gram mąki, 1 łyżeczka cynamonu
do misy robota wkruszyć drożdże, wymieszać z łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, osobno ubić mikserem do białości jajka, resztę cukru
do zaczynu dodać ubite jajka, wsypać przesianą mąkę, sól, wlać resztę letniego mleka i hakiem robota wyrabiać ciasto z 3 minuty, wlać letnie masło i dalej wyrabiać z 8 minut
wyrobione ciasto na wierzchu posypać ciut mąką, nakryć misę talerzem i odstawić na godzinę do wyrośnięcia
wyrośnięte ciasto ręką parę razy wyrobić aby odgazować z powietrza
forma 30x25 z papierem do pieczenia, forma silikonowa 20 cm (dla męża do pracy), ciasto przełożyć do form, na wierzch powtykać śliwki, zostawić na 10 minut
kruszonka: składniki na kruszonkę w misce mikserem spiralami utrzeć, ciasto posypać kruszonką
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, do suchego patyczka, w formach ciasto dobrze wystudzić - drożdżowe ciasto jest bardzo smaczne, zdrowe i smakuje wyśmienicie, nam najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz