30.12.2018

śliwkowa drożdżówka bez kruszonki...

Składniki:


drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki, mąka tortowa 55 dag, mleko letnie 1 szklanka, stopione masło lub margaryna 5 dag, śliwki 50 dag

drożdże wkruszyć do misy robota, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mąkę przesianą z solą, wbić jajka, wlać letnie mleko i od razu wyrabiać ciasto bez zaczynu, ciasto hakiem wyrabiać z 5 minut

wlać stopiony tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 3 minuty, posypać trochę mąką po wierzchu, nakryć talerzem misę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę

forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto ręką parę razy wyrobić i wyłożyć do formy, poukładać połówki śliwek

piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie wystudzić - drożdżowe ciasto ze śliwkami jest bardzo aromatyczne, smaczne, delikatne i smakuje na każdą okazję...........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!