5.12.2018

makaron łazanki z kiszoną kapustą...

Składniki:


kapusta kiszona 1 kg, kostka rosołowa 2 sztuki, olej 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, makaron łazanki 1 opakowanie, smalec 3 łyżki, boczek wędzony 20 dag, wędlina 30 dag, cebula 2 sztuki, czosnek 6 ząbków, papryka słodka 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki

kiszoną kapustę pokroić drobniej, zalać w garnku wodą i gotować z dodatkiem cukru, kostki rosołowej do miękkości, powinno zostać trochę wody w kapuście, makaron ją wchłonie po dodaniu

boczek wędzony, wędlinę (użyłam końcówkę szynki staropolskiej), cebulę pokrojoną na smalcu podsmażyć, pod koniec dodać czosnek z praski, paprykę słodką, pieprz mielony i majeranek, dodać do kapusty i zagotować

makaron łazanki ugotować w nie osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oleju, nie skleja się i wylać na durszlak

makaron dodać do kapusty i wymieszać - makaron łazanki to najlepsze danie na jesienne i zimowe chłodne dni, danie jest rozgrzewające, sycące.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!