drożdże świeże wkruszyć do miski większej i wg podanej kolejności dodawać składniki i nie mieszać składników
na drożdże rozsypać cukier, wlać mleko, olej, roztrzepane widelcem jajka, wsypać mąkę przesianą, szczyptę soli
nakryć talerzem miskę i zostawić na blacie kuchennym na 8 godzin bez żadnego mieszania
po 8-miu godzinach drewnianą łyżką wymieszać dokładnie ciasto i wyłożyć do formy 30x24 cm z papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut
brzoskwinie (brzoskwinie płaskie Saturn pasują do takiego ciasta, są jędrne i nie rozpadają się) ze skórką pokroić w plastry, dżem niskosłodzony (mój domowy z ciemnych winogron) wymieszać w misce z kisielem wiśniowym
dżem wyłożyć na wierzch ciasta, ułożyć jabłka, piec w 190C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, do suchego patyczka
ciasto dobrze wystudzić w formie aby kisiel stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe jest bardzo smaczne, zdrowe, również takie bez wyrabiania tzw. leniwe, z różnymi dodatkami jest pyszne ciasto...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz