3.11.2018

leniwe drożdżowe z brzoskwinią i dżemem...

Składniki:


drożdże świeże 10 dag, cukier 3/4 szklanki, mleko 2 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki "M", mąka tortowa 70 dag, sól szczypta, dżem niskosłodzony 250 gram, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, brzoskwinie 8 sztuk, cukier puder - ile potrzeba

drożdże świeże wkruszyć do miski większej i wg podanej kolejności dodawać składniki i nie mieszać składników

na drożdże rozsypać cukier, wlać mleko, olej, roztrzepane widelcem jajka, wsypać mąkę przesianą, szczyptę soli

nakryć talerzem miskę i zostawić na blacie kuchennym na 8 godzin bez żadnego mieszania

po 8-miu godzinach drewnianą łyżką wymieszać dokładnie ciasto i wyłożyć do formy 30x24 cm z papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut

brzoskwinie (brzoskwinie płaskie Saturn pasują do takiego ciasta, są jędrne i nie rozpadają się) ze skórką pokroić w plastry, dżem niskosłodzony (mój domowy z ciemnych winogron) wymieszać w misce z kisielem wiśniowym

dżem wyłożyć na wierzch ciasta, ułożyć jabłka, piec w 190C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, do suchego patyczka

ciasto dobrze wystudzić w formie aby kisiel stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe jest bardzo smaczne, zdrowe, również takie bez wyrabiania tzw. leniwe, z różnymi dodatkami jest pyszne ciasto...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!