drożdże świeże 7 dag,
mleko letnie 1,5 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
margaryna 10 dag, jajka 3 sztuki"L",
mąka tortowa 70 dag,
sól - szczypta,
śliwki 50 dag,
tarta bułka 2 łyżki,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
cukier puder - ile potrzeba
drożdże rozetrzeć w misie robota z 1/2 szklanki letniego mleka i z łyżką cukru i mąki, odstawić na 30 minut do podrośnięcia zaczynu
do zaczynu wsypać mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać stopiony letni tłuszcz, hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut
ciasto posypać trochę mąką na wierzchu, przykryć misę talerzem i do wyrośnięcia na około 1 godzinę
budyń ugotować wg opisu na opakowaniu i wystudzić na letni, forma z papierem do pieczenia 34x25 cm, ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę, budyń rozłożyć na wierzchu ciasta
śliwki bez pestek, połówki śliwek maczać w tartej bułce i układać na budyniu skórką do dołu
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe z budyniem z dodatkiem soczyście dojrzałych śliwek jest najlepszym ciastem w naszym domu..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz