8.11.2018

drożdżówka z budyniem i śliwkami...

Składniki:


drożdże świeże 7 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 10 dag, jajka 3 sztuki"L", mąka tortowa 70 dag, sól - szczypta, śliwki 50 dag, tarta bułka 2 łyżki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba


drożdże rozetrzeć w misie robota z 1/2 szklanki letniego mleka i z łyżką cukru i mąki, odstawić na 30 minut do podrośnięcia zaczynu

do zaczynu wsypać mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać stopiony letni tłuszcz, hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut

ciasto posypać trochę mąką na wierzchu, przykryć misę talerzem i do wyrośnięcia na około 1 godzinę

budyń ugotować wg opisu na opakowaniu i wystudzić na letni, forma z papierem do pieczenia 34x25 cm, ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę, budyń rozłożyć na wierzchu ciasta

śliwki bez pestek, połówki śliwek maczać w tartej bułce i układać na budyniu skórką do dołu

piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe z budyniem z dodatkiem soczyście dojrzałych śliwek jest najlepszym ciastem w naszym domu..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!