drożdże świeże 7 dag,
mleko letnie 2 szklanki,
palma Murzynek Bielmar "zobacz TUTAJ" 100 gram,
cukier 1 szklanka,
sól - szczypta,
aromat migdałowy 2 krople,
mąka tortowa 60-70 dag, jajka 3 sztuki "L",
truskawki 1 kg,
kisiel truskawkowy 1 opakowanie,
cynamon 1 łyżeczka
kruszonka waniliowa: palma Murzynek Bielmar "zobacz TUTAJ" 150 gram, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka krupczatka 20-25 dag
do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1 szklankę letniego mleka, wsypać 2 łyżki mąki i cukru, wymieszać i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce przykryte ręcznikiem kuchennym
następnie wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka i hakiem robota wyrabiać z 10 minut dość gęste ciasto, w połowie czasu wyrabiania wlać stopioną letnią palmę i aromat migdałowy, zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę
wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do form silikonowych (28 okrągła i keksówka 24x15), keksówka jest dla męża do pracy lub jedną dużą formę 34x24, zostawić do podrośnięcia
umyte truskawki pokroić na plastry, wymieszać z kisielem, cynamonem - nie będzie zakalca w cieście
mikserem z podanych składników utrzeć drobną kruszonkę i rozsypać na truskawkach też delikatnie przyciskając ręką do truskawek
piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 60 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić - pyszna, aromatyczna drożdżówka z truskawkami i z bardzo chrupiącą waniliową kruszonką jest idealnym ciastem na deser do kawy, herbaty lub do zimnego mleka..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz