3.06.2018

drożdżowe z truskawkami i waniliową kruszonką...

Składniki:


drożdże świeże 7 dag, mleko letnie 2 szklanki, palma Murzynek Bielmar  "zobacz TUTAJ" 100 gram, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, aromat migdałowy 2 krople, mąka tortowa 60-70 dag, jajka 3 sztuki "L", truskawki 1 kg, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka

kruszonka waniliowa: palma Murzynek Bielmar  "zobacz TUTAJ" 150 gram, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka krupczatka 20-25 dag

do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1 szklankę letniego mleka, wsypać 2 łyżki mąki i cukru, wymieszać i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce przykryte ręcznikiem kuchennym

następnie wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka i hakiem robota wyrabiać z 10 minut dość gęste ciasto, w połowie czasu wyrabiania wlać stopioną letnią palmę i aromat migdałowy, zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę

wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do form silikonowych (28 okrągła i keksówka 24x15), keksówka jest dla męża do pracy lub jedną dużą formę 34x24, zostawić do podrośnięcia

umyte truskawki pokroić na plastry, wymieszać z kisielem, cynamonem - nie będzie zakalca w cieście

mikserem z podanych składników utrzeć drobną kruszonkę i rozsypać na truskawkach też delikatnie przyciskając ręką do truskawek

piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 60 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić - pyszna, aromatyczna drożdżówka z truskawkami i z bardzo chrupiącą waniliową kruszonką jest idealnym ciastem na deser do kawy, herbaty lub do zimnego mleka..........SMACZNEGO!!!

Palma - zróbmy coś dobrego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!