jajka 4 sztuki "L", palma Murzynek Bielmar "zobacz TUTAJ" 200 gram, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 3 krople, mąka tortowa 1, 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, rabarbar 70 dag, cukier 2 łyżki, tarta bułka 3 łyżki
kruszonka: palma Murzynek Bielmar "zobacz TUTAJ" 150 gram, cukier 100 gram, mąka krupczatka 1,5-2 szklanki
składniki temperatura pokojowa = miękką palmę, cukier, jajka, aromat migdałowy mikserem utrzeć do białości i spienienia, masa ma być grudkowata
wsypać przesianą mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i zmiksować na gładką masę dość gęstą
tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, w formie rozsmarować ciasto, wierzch ciasta posypać tartą bułką
rabarbar umyć przed obieraniem i wytrzeć do sucha, obrany pokroić na większe kawałki i wyłożyć na cieście, posypać cukrem
z podanych składników mikserem utrzeć drobną kruszonkę i rozsypać na rabarbarze
piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - ciasto ucierane jest doskonałą bazą do wielu owocowych ciast, jednak rabarbar w tym cieście jest najlepszym dodatkiem z chrupiąca kruszonką, smakuje wyśmienicie i w trakcie jedzenia chce się jeść i jeść........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz