palma Murzynek Bielmar "zobacz TUTAJ" 200 gram, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 5+1 sztuk "L", mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, kakao 2 łyżki, truskawki 50 dag + kisiel żurawinowy z cukrem duża porcja, lukier kokosowy: cukier puder 3/4 szklanki, wiórki kokosowe 2 łyżki, mleko - ile potrzeba
składniki powinny być o temperaturze pokojowej = jajka 5 sztuk wbić do pojemnika, dodać cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę Murzynek
z 4 minuty na najwyższych obrotach mikserem utrzeć do białości, masa ma być o "grudkowatej" konsystencji, do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i krótko połączyć mikserem składniki na gładką masę
3/4 jasnego ciasta przełożyć do okrągłej formy silikonowej 26 cm, do reszty ciasta wsypać kakao i wbić 1 jajko, mikserem połączyć składniki i rozsmarować na wierzchu jasnego ciasta
opłukane truskawki wymieszać z kisielem z cukrem lub sam kisiel 1,5 opakowania i 2 łyżki cukru (różne owoce zawsze trzeba obsypać do wyboru:kisielem,budyniem,mąką ziemniaczaną), truskawki wyłożyć na ciemne ciasto
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół i piec około 50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić
z podanych składników utrzeć w miseczce lukier, mleka dolać tyle aby lukier nie był za gęsty i rzadki, lukrem polać wierzch wystudzonego ciasta i do lodówki na godzinę i można zajadać pyszne ciasto - szybkie, łatwe, smaczne ciasto ucierane, które zawsze u mnie wychodzi, to ciasto jest idealną bazą do wielu owoców, również można zamiast kakao dodać kawę rozpuszczalną, marcepan, polecam na deser codzienny jak i na uroczyste okazje........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz