ciasto upieczone piernik kętrzyński 1 opakowanie,
margaryna 150 gram,
woda 3/4-1 szklanka,
kakao 2 łyżki,
dżem ze śliwek niskosłodzony 200 gram
orzechy włoskie 3/4 szklanki,
rodzynki 1/2 szklanki,
wódka 50 gram,
herbatniki 200 gram,
krem toffi 1 opakowanie,
posypka czekoladowa - ile potrzeba
upiec ciasto piernikowe wg opisu na opakowaniu, najlepiej dzień wcześniej lub użyć resztki ciast, ciastek
margarynę zagotować z wodą, kakao i wystudzić, do dużej miski pokruszyć ciasto, herbatniki (zostawić kilka do wyłożenia na dnie formy), dodać orzechy, rodzynki, wódkę, dżem niskosłodzony i wlać tłuszcz, wszystko ręką połączyć
forma 24x15 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki, wyłożyć masę i dobrze do dna ubić, schować do lodówki najlepiej na całą noc
bajaderkę wyjąć na talerz, krem toffi przygotować wg opisu na opakowaniu, posmarować grubo wierzch ciast, posypać posypką i do lodówki na kilka godzin - bajaderka idealne ciasto na wykorzystanie resztek ciast, ciastek, innych dodatków, można dodawać co się lubi..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz