łopatka wieprzowa bez kości 1 kg,
smalec 1/2 kostki,
wątróbka drobiowa 3/4 kg,
cebula 4 sztuki,
bułka paryska 4 kromki,
przyprawa do pasztetu 1 opakowanie,
jajka 4 sztuki "L",
majeranek 2 łyżki,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
kucharek 1 łyżka,
bułka tarta 5-6 łyżek,
woda 1 szklanka,
liście laurowe - ile potrzeba
wątróbki opłukać, oczyścić z błonek, łopatkę opłukaną p[okroić w kostkę, cebule obrane pokroić w kostki
w garnku na smalcu zrumienić łopatkę (jeśli daję smalec to nie potrzebny jest boczek czy słonina), dodać wątróbki i mocno zrumienić, dodać cebule i podsmażać z 7 minut co jakiś czas mieszając
wystudzone mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z kromkami bułki paryskiej
dodać do zmielonego mięsa jajka, przyprawy, tartą bułkę, wlać wodę i wszystko ręką dokładnie wyrabiać z 5 minut
forma 30x20 cm wysmarowana smalcem i posypana tartą bułką, do formy włożyć pasztet, na wierzchu ułożyć liście laurowe
piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół, formę wstawić do większej formy z wodą i piec około 45-55 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby wierzch za mocno się nie przypalił, pasztet zostawić w formie do wystygnięcia w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc - domowy pasztet jest często w naszym na stole, wiem, jakie składniki, przyprawy dodałam i może każdy taki pasztet zjeść..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz