6.04.2018

domowy pasztet wieprzowo-drobiowy...

Składniki:


łopatka wieprzowa bez kości 1 kg, smalec 1/2 kostki, wątróbka drobiowa 3/4 kg, cebula 4 sztuki, bułka paryska 4 kromki, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, jajka 4 sztuki "L", majeranek 2 łyżki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 5-6 łyżek, woda 1 szklanka, liście laurowe - ile potrzeba

wątróbki opłukać, oczyścić z błonek, łopatkę opłukaną p[okroić w kostkę, cebule obrane pokroić w kostki

w garnku na smalcu zrumienić łopatkę (jeśli daję smalec to nie potrzebny jest boczek czy słonina), dodać wątróbki i mocno zrumienić, dodać cebule i podsmażać z 7 minut co jakiś czas mieszając

wystudzone mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z kromkami bułki paryskiej

dodać do zmielonego mięsa jajka, przyprawy, tartą bułkę, wlać wodę i wszystko ręką dokładnie wyrabiać z 5 minut

forma 30x20 cm wysmarowana smalcem i posypana tartą bułką, do formy włożyć pasztet, na wierzchu ułożyć liście laurowe

piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół, formę wstawić do większej formy z wodą i piec około 45-55 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby wierzch za mocno się nie przypalił, pasztet zostawić w formie do wystygnięcia w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc - domowy pasztet jest często w naszym na stole, wiem, jakie składniki, przyprawy dodałam i może każdy taki pasztet zjeść..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!