Składniki:
młoda kapusta 2 -3 główki,
ryż 3 woreczki,
mielone z drobiu 1/2 kg,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
przyprawa do kurczaka 1 opakowanie,
jajka 2 sztuki,
koperek 1 pęczek,
sok pomidorowy 1 litr,
wywar z parzenia kapusty 2 szklanki
z młodej kapusty wyciąć głąb, włożyć do gotującej się wody i sparzać liście, wyjmować je na talerz, z wystudzonych wyciąć gruby nerw
mielone mięso z drobiu wymieszać dokładnie z jajkiem, koperkiem posiekanym, ryżem ugotowanym w nie solonej wodzie, przyprawami
na każdy liść nałożyć porcję mielonego mięsa, zawijać ciasno liście, układać w brytfannie wyłożonej niepotrzebnymi liśćmi
wlać sok pomidorowy, 2 szklanki wody z parzenia liści i pod przykryciem w piekarniku nagrzanym na 220C, grzanie góra/dół piec około 45-50 minut
z 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie i na termoobiegu dopiec do końca czasu - gołąbki w naszym domu są ulubionym daniem w każdej wersji smakowej, również pieczone, gotowane i smakują nam też na zimno.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz