z rosołu: 2 uda, skrzydełka, skóry,
wątróbka z kurczaka 1 kg,
cebula 3 sztuki,
smalec 1/2 kostki,
mąka do obtaczania wątróbki - ile potrzeba,
jajka 4 sztuki,
rosół 2 szklanki,
bułka moczona w wodzie 1 duża,
marchew starta na tarce do ziemniaków 2 duże,
kasza manna 10 łyżek,
kucharek 1 łyżka,
majeranek 2 łyżki,
cząber 1 łyżeczka,
papryka słodka 2 łyżeczki,
papryka chili 1 łyżeczka
wątróbkę z kurczaka obtaczaną w mące pszennej na smalcu mocno usmażyć z cebulą, dobrze wystudzić
w rosole ugotowane mięso kurczaka: udka, skrzydełka, skóry obrać z kości i wsypać do miski, dodać wątróbki, żółtka, startą marchewkę, bułkę moczoną wodzie bez wyciskania wody, dolać rosołu i blenderem wszystko zmiksować
do masy dodać jeszcze startej marchewki, majeranek, kaszę manną, kucharka, paprykę ostrą i słodką, cząber i ponownie wszystko blenderem zmiksować, na koniec dodać na sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać w masę
formy keksowe silikonowe 20x11 cm, do foremek dać masę, łyżką przemieszać aby odpowietrzyć, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra dól, dodać naczynie z wodą, piec około 45 minut, pasztety dobrze wystudzić, porcje można zamrozić
pasztet jest aromatyczny, delikatny, dobrze się smaruje na pieczywie - domowe pasztety są najlepsze, wiemy co mają w składzie bez zbędnych dziwnych dodatków, można robić przeróżne smaki, również zamrażać po upieczeniu.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz