7.03.2018

z młodej kapusty gołąbki...

Składniki:


młoda kapusta 2 -3 główki, ryż 3 woreczki, mielone z drobiu 1/2 kg, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, koperek 1 pęczek, sok pomidorowy 1 litr, wywar z parzenia kapusty 2 szklanki

z młodej kapusty wyciąć głąb, włożyć do gotującej się wody i sparzać liście, wyjmować je na talerz, z wystudzonych wyciąć gruby nerw

mielone mięso z drobiu wymieszać dokładnie z jajkiem, koperkiem posiekanym, ryżem ugotowanym w nie solonej wodzie, przyprawami

na każdy liść nałożyć porcję mielonego mięsa, zawijać ciasno liście, układać w brytfannie wyłożonej niepotrzebnymi liśćmi

wlać sok pomidorowy, 2 szklanki wody z parzenia liści i pod przykryciem w piekarniku nagrzanym na 220C, grzanie góra/dół piec około 45-50 minut

z 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie i na termoobiegu dopiec do końca czasu - gołąbki w naszym domu są ulubionym daniem w każdej wersji smakowej, również pieczone, gotowane i smakują nam też na zimno.............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!