puder 3/4 szklanki + zimna woda 4 łyżki + ocet 10% 1 łyżeczka + mąka ziemniaczana 2 łyżki,
czekolada gorzka 200 gram,
jabłka 6 sztuk większe,
jajka 6 sztuk "L",
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
margaryna 250 gram,
mąka pszenna 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
soda 1 łyżeczka,
kakao 3 łyżki
białka zimne ze szczyptą soli ubijać na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier cytrynowy, cukier puder, zimną wodę, ocet, mąkę ziemniaczana i ubijać do sztywnej piany
jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie miała "zważoną" konsystencję
wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i szybko połączyć składniki na dość gęste ciasto
forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ciasto i wyrównać wierzch
na ciasto zetrzeć na grubszych oczkach tarki czekoladę gorzką, obrane jabłka, na jabłka wyłożyć ubitą pianę
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, aby pianka za mocno się nie przypiekła do można nakryć papierem do pieczenia, ciasto wystudzić w formie w chłodnym miejscu - bardzo łatwe, smaczne, aromatyczne ciasto na deser, można dodać czekoladę smakową, owoce różne sezonowe..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz