2.03.2018

pyszne ciasto czekoladowe z jabłkami i pianką...

Składniki:


puder 3/4 szklanki + zimna woda 4 łyżki + ocet 10% 1 łyżeczka + mąka ziemniaczana 2 łyżki, czekolada gorzka 200 gram, jabłka 6 sztuk większe, jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 250 gram, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki

białka zimne ze szczyptą soli ubijać na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier cytrynowy, cukier puder, zimną wodę, ocet, mąkę ziemniaczana i ubijać do sztywnej piany

jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie miała "zważoną" konsystencję

wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i szybko połączyć składniki na dość gęste ciasto

forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ciasto i wyrównać wierzch

na ciasto zetrzeć na grubszych oczkach tarki czekoladę gorzką, obrane jabłka, na jabłka wyłożyć ubitą pianę

piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, aby pianka za mocno się nie przypiekła do można nakryć papierem do pieczenia, ciasto wystudzić w formie w chłodnym miejscu - bardzo łatwe, smaczne, aromatyczne ciasto na deser, można dodać czekoladę smakową, owoce różne sezonowe..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!