sok jabłko-mięta Hortex 500 ml, sok jabłko-truskawka-mięta Hortex 500 ml, budyń śmietankowy 2 opakowania, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, biszkopty okrągłe 300 gram, śmietana 30% 330 ml, cukier puder 2 łyżki, zagęstnik do śmietany bitej 1 opakowanie, sok z buraka 1/4 szklanki, starta czekolada mleczna 100 gram
wysoka blaszka 25x18 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać warstwę biszkoptów
400 ml soku jabłko-mięta wlać do garnka i zagotować, w reszcie soku wymieszać budyń z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i wlać do soku, mieszając zagęścić, wylać od razu na biszkopty i na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki do stężenia
następnie tak samo zrobić z sokiem jabłko-truskawka-mięta i też na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki
z wyciśniętego soku z buraków wlać 1/4 szklanki do pojemnika, dodać puder cukier, zagęstnik do bitej śmietany, wlać zimną śmietanę i mikserem ubić na bitą śmietanę
ubitą śmietanę wyłożyć na deser, wyrównać wierzch, schować do lodówki
czekoladę mleczną w rozdrabniaczu zmiksować i posypać wierzch bitej śmietany, schować do lodówki na kilka godzin - deser jest orzeźwiający, aromatyczny, nie za słodki...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz